середу, 27 лютого 2013 р.

Громадська "чорна рада" у Донецьку

Чи писані закони України для охорони приватного закладу культури на Донеччині.
Прочитавши оголошення на офіційному сайті громадської Ради при Донецькій ОДА, що 27-го лютого у Донецьку у центрі Слов’янської культури, відбудуться збори громадської ради об 11.00, де буде обрано керівника цієї структури. Зрадівши, я відразу люб’язно розмістив цю інформацію у соціальних мережах і запросив всіх прийняти в ньому участь. Підтримуючи ініціативи нашого Президента об активізації громадянського суспільства на безперервний контроль дій влади, я і сам вирушив на цей захід запросивши громадських активістів з Макіївки.
Коли до початку залишилось 15 хвилин, я вирішив пройти до зали і зайняти зручне місце. На жаль дорогу нам перекрили охоронці цього центру і сказали,що в них є команда пускати людей, тільки тих у котрих є спеціальні мандати. Таких як я біля дверей було приблизно 15-17 чоловік. Всі люди були просто в розпачі. Вони не могли збагнути, як на публічний захід, їх не пускають.
На минулому засіданні один з високо посадовців області привселюдно заявив, що з громадськістю співпрацювати будуть відкрито і прозоро і будуть робити все, щоб Донецьк став прикладом у цій роботі. Коли підійшов журналіст і показав своє посвідчення охоронцям і попросив пройти, то його теж не пустили. Ми довго намагались з’ясувати, так хто ж дав таку команду, щоб не пускати ні журналістів, ні громадських діячів. І на підставі яких законів України вони діють. Так чітко ніхто пояснити і не зміг.
Тоді активісти були змушені викликати робітників міліції, щоб з’ясувати, що це за охорона і звідки вона взялася. І чому на них не діють закони України. Чому їм ніхто не довів про права журналістів та громадських діячів. Чому їм не пояснили, що засідання громадської ради є відкритим та гласним.
Під час розмови з міліцією, громадські активісти обмінялись своїми контактами і вирішили діяти і на далі. Потім прийшли представники влади і чомусь виразили подив, на те що відбувається. Вони сказали, що і самі ще не зрозуміли, як так могло статися. При наймі запевнили, що у майбутньому такого вже більше не повториться.
А для нас так і залишилось загадкою, хто ж придумав такий сценарій і хто давав наказ охоронцям безкарно порушувати закони України. Сподіваємось на правоохоронців, які приїхали своєчасно, що вони розберуться з цим прикрим випадком і знайдуть винних. Тільки, чи допоможе це в черговий раз говорити всій Україні, що Донбас зараз відкритий, і що все рубиться на покращення іміджу нашого регіону.
Всі зрозуміли що ніхто ні при чому, але факт противоправних дій відбувся і керівництво області повинно дати цьому належну оцінку і з’ясувати, так хто ж все ж таки давав таку команду охоронцям. А можливо вони і нічого не порушували? Можливо все так і повинно було бути? Можливо в цьому центрі культури так і можна робити і закони України тут не діють. А можливо місце проведення першого засідання було вибране не випадкове. Хотілось би побачити відгуки та почути коментарі. Чекаємо на реакцію і сподіваємось, що подібних випадків у цих охоронців траплятись не будуть і їм пояснять, про права журналістів та громадських діячів. А також дадуть зрозуміти, що подібними діями вони просто псують імідж Донеччини, який тільки потроху почав рости в гору. Так давайте разом будемо будувати кращі практики у нашому регіоні і забудемо про подібні речі.
Вадим Алтухов.

1 коментар:

  1. Чому ми ніяк не можемо зрозуміти, що кожна громадська організація - це приватна власність її засновників, які створюють коаліції для просування своїх інтересів? Влада - це теж приватна власність окремих осіб, які пишуть для нас закони, постанови, розпорядження тощо. Влада (не тільки Донецька!) створила коаліцію з угрупуванням, яке зветься "громадська рада". Це закрите приватне об'єднання, діяльність якого охороняється законом, тобто силовими структурами. Не членам угрупування брати участь у роботі коаліції - ЗАСЬ! А що ви хотіли? Голосуйте за вибори РАД УСІХ РІВНІВ! Надайте їм можливість і надалі вас грабувати! Не об'єднуйтесь за місцем свого проживання для захисту своїх інтересів, бо це стане перешкодою для їх подальшого збагачення за наш кошт.

    ВідповістиВидалити