суботу, 24 березня 2012 р.

Гендерні аспекти форуму ГАУ


22 березня представники найбільшої в Україні громадської мережі  – Громадянської Асамблеї України, що об’єднує понад 400 громадських та експертних організацій з усіх регіонів України, на IV-му Форумі ГАУ розглянули питання подолання, об’єднаними зусиллями громадських організацій, кризи демократії  в країні та підтримали під стінами Верховної Ради  вимоги щодо прийняття закону «Про громадські об’єднання».


На Форумі ГАУ були представлені дані щодо чітко сформованих тенденцій порушення прав і свобод громадян України, що є ознаками глибокої кризи демократії в країні.
Ключовими питаннями, розглянутими на секційних засіданнях Форуму, які мали сформувати позиції громадянського суспільства щодо протидії тенденціям згортання демократії,  були:
o             розвиток громадянського суспільства, посилення його впливу на формування суспільства з європейськими стандартами прав людини, прозорості, підзвітності та відповідальності влади, поширення кращих практик самоорганізації громадян.
o             механізми впливу  громадськості на забезпечення прозорих, чесних, продуктивних для країни парламентських виборів – 2012 року
o             формування громадських механізмів втілення ідеї Конституційної Асамблеї України, з якою виступила Громадянська Асамблея України в 2007 році.
Велику увагу учасники форуму зосередили на перспективах розвитку громадянського суспільства. Зокрема мова йшла про питання залучення молодих активістів, використання нових методів комунікацій та посилення ролі жінок у політичних та суспільних процесах. В ході дискусії стосовно майбутніх парламентських виборів Марія Алєксєєнко голова Жіночого консорціуму України нагадала, що в Україні жінки становлять 7,4% народних депутатів, 12% депутатів обласних рад, 23% депутатів районних рад і 28% депутатів міських рад. У селищних радах – 46% жінок, а в сільських – 51%. «Таким чином, ми маємо ситуацію, коли потенціал більш як 50% громадян України повною мірою використовується лише на найнижчому адміністративному рівні, а на національному їх інтереси не враховуються під час ухвалення рішень.» - додала пані Алєксєєнко. 
Тетяна Баєва голова Хмельницької громадської організації «Гендерна рада» запропонувала відредагувати на цю ситуацію, включивши до Заяви ГАУ щодо виборів вимогу до політичних партій враховувати принцип гендерної збалансованості при формуванні виборчих списків.
Голова Адаптаційного чоловічого центру, член оргкомітету ГАУ Володимир Ханас наголосив, що, «сьогоднішні  формати членства через письмову заяву та постійна участь у кількагодинних зборах   чи форумах – став неактуальним. Щоб отримати динаміку та прихильників потрібно міняти свої підходи. Громадська спільнота ГАУ мусить враховувати потреби жінок та молоді, мусить йти до інтернеткористувачів. Наша концепція роботи мусить бути чітка, недвозначна, максимально вивірена та прозора , з високим коефіцієнтом зворотнього зв’язку та орієнтуванням на авторитетних блогерів – котрі часто є і моральними авторитетами спільнот. Нові засоби комунікації урівнюють формальні соціальні статуси, та дають рівні можливості і жінкам і чоловікам висловитися і відстояти свою позицію».
За результатами роботи Форуму було прийнято:
Заяву IV-го Форуму Громадянської Асамблеї України з питань дотримання прав людини і основоположних свобод та розвитку громадянського суспільства
Заяву IV-го Форуму Громадянської Асамблеї України щодо виборів народних депутатів України у 2012 році.
Заяву  IV-го Форуму Громадянської Асамблеї України з питань конституційної реформи та Конституційної Асамблеї
Для виконання завдань, які стоять перед представниками громадянського суспільства в зв’язку з виконанням рішень Форуму, було обрано  Координаційну раду, в склад якої увійшли громадські лідери з усіх регіонів України та  експерти з  провідних експертних організацій та мереж. 

Немає коментарів:

Дописати коментар