середу, 23 травня 2012 р.

Стереотипи про грузинський народ розвіювали тернопільські експерти

Стереотипи про грузинський народ розвіювали тернопільські експерти на засіданні круглого столу «Грузія очима тернопільських журналістів». На думку більшості українців, вихідці з Грузії – темпераментні, запальні та властні. Особливо так думають про тамтешніх чоловіків молоді дівчата. Але психологи закликають позбуватися таких помилкових уявлень.

Наталія Гаєвська, психолог: «Якщо виходити навіть з таких стереотипних уявлень, тоді, мабуть, таких чоловіків потрібно боятися, остерігатися – і в жодному випадку не можна їхати в Грузію і, не дай Бог, не починати якихось стосунків з їхніми чоловіками. Але хоч я ніколи не була в Грузії, вважаю, що, мабуть, це було би помилкове враження».
Краще пізнати грузинські культуру і націю тернополяни, зокрема – журналісти, мали змогу під час круглого столу на відповідну тему. Тим паче, що наші народи дружать тривалий час, – зазначають організатори заходу.
Анна Золотнюк, співведуча круглого столу: «Грузинська діаспора в Тернополі хоч і незначна, але її культура є дуже цікавою. Крім того, наші народи є дружніми, споконвіків підтримувалися різноманітні культурні діалоги. Тому дуже цікаво зараз дізнатися про те, на якому рівні це все знаходиться. Я вважаю, що наш круглий стіл допоможе про це дізнатися. Тому що грузинська культура і представники грузинської діаспори в Тернополі, на жаль, не є вельми активними і, на жаль, не так багато ми про них знаємо».
Тамта Гугушвілі, організатор круглого столу: «Тернопільщина з Грузією вже давно активно співпрацює і в культурному плані, і в дипломатичному. І ми вирішили організувати таке маленьке свято, де підсумуємо нашу певну роботу, яку ми вже провели, і, можливо, ще заплануємо, як би ми могли співпрацювати надалі».
Співпрацю Тернополя з Грузією пригадує ведучий телеканалу ІНТБ, раніше керівник прес-служби міськради Олег Удич. Сьогодні місто Батумі є побратимом нашого. Це залучає проекти та інвестиції на Тернопільщину. Допомогли свого часу міська рада і грузинській освіті. У 2009 році зібрані тернополянами книги передали учням Тбіліської гімназії.
Олег Удич, журналіст, телеведучий: «Із 2007 року ця робота велася по-різному – делегації обмінювалися, шукали якісь точки дотику. Так, дійсно, ми одного разу випадково допомогли гімназії, що у Тбілісі, отримати книжки. Ми допомогли транспортом. Звичайно, це не обійшлося без курйозів – ми не сподівалися на кількість книжок, яка буде зібрана. Трішки замала машина приїхала. І коли її завантажили по зав’язку, то вже аж тоді водієві сказали, що це треба всього лише відвезти до Києва на літак, а не їхати перевантаженою машиною безпосередньо у Тбілісі».
Декому з тернополян усе-таки пощастило познайомитися з грузинською культурою безпосередньо. Делегація журналістів ініціювала акцію «Пушкін проти Путіна». В рамках заходу учасники читали вірші на фоні прапора Грузії.
Володимир Ханас, журналіст, громадський діяч: «Фотографії цього прапора є в особистих архівах російських, вірменських, нідерландських і, звичайно, грузинських журналістів. І цей прапор також перебував у Грузії. І коли мені довелось там побувати, то це насправді був найгірший період із моїх відвідин Грузії».
Круглий стіл «Грузія очима тернопільських журналістів» присвятили 21-й річниці незалежності гірської країни, яка припадає на 26 травня.

Немає коментарів:

Дописати коментар