пʼятницю, 24 серпня 2012 р.

Захворюваність ВГС у Тернополі зростає


Відбулася прес-конференція про підсумки проведення Міжнародного дня боротьби з гепатитами в Тернопільській області, зокрема проведення ГЕПКЕМПУ та про подальшу спіпрацю зацікавлених сторін щодо подолання епідемії

Як наголосив координатор проекту Володимир Ханас тільки спільними зусиллями громадських організацій та небайдужих людей можна організовувати низку масштабних заходів, спрямованих на вирішення проблеми поширення вірусу гепатиту С.


Він зауважив, що а в акції безкоштовного тестування взяло участь взяло 37 тернополян. До речі, це у два з половиною рази більше ніж минулого року, а отже можна зробити висновок, що все більше людей стурбовані цією проблемою. У чотирьох знайдено вірус гепатиту За словами Ірини Наконечної,лікаря Тернопільського обласного комунального центру профілактики і боротьби зі СНІДом, похибка експрес-тестування – 2-3%, тоді, як медичного тестування – 1%. Тому результатам можна довіряти. Володимир Ханас  також розповів про те, як проходив ГЕПкемп, як одна з резонансних акцій  блогерів, про напрацювання тернопільських інтернетактивістів, збір підписів Прем’єр-міністру України та про виставку дитячих робіт «Зупинимо гепатит С». До речі до акції  збору підписів та «Блогери проти гепатиту С» долучились всі присутні на прес-конференції
— Проблема гепатиту С чи будь-якого іншого гепатиту, вже давно вийшла за рамки медицини, — це соціальна проблема. Мова йде вже не про те, що наздвичайно великий відсоток поширення вірусу, і не про наслідки гепатиту — цероз і рак печінки, а мова йде про те, що змінилась популяція інфікованих.У 80-ті роки інфікованими були переважно старші люди, які перенесли багато операцій, яким часто переливали кров, в 90-ті роки на перше місце серед інфікованих вийшли наркомани, та це була доволі відокремлена категорія. А зараз на перше місце, серед поширення інфекції, вийшли стоматологи.Через стоматологічні маніпуляції, що пов’язані з кров’ю, інфікуються люди різного віку, а особливо багато молодих осіб працездатного віку, — розповідає лікар-гепатолог Ігор Господарський.
Депутат Тернопільської обласної ради Павло Федик наголосив на важливості профілактики захворювання. Він запропонував інформування людей через листівки та ЗМІ та закликав підтримувати ініціативу громадських організацій.


Захід відбувся в рамках проекту ТМО "Нівроку" “Громадська ініціатива "FAQ Гепатит" - крок другий”  підтриманого програмою "Громадянське здоров'я"  МФ «Відродження».

Немає коментарів:

Дописати коментар