неділю, 14 квітня 2013 р.

"Квоти, вперед!" - сказала Н. Королевська


Міністерство соціальної політики підготувало законопроект щодо запровадження 30% квот на представництво жінок у владі та в державному секторі економіки. Про це повідомила Міністр соціальної політики Наталія Королевська під час Жіночого Форуму «Жінки-підприємиці: наступна рушійна сила української економіки?».
Вона повідомила, що підготовлений Мінсоцполітики законопроект «Про внесення змін до деяких законодавчих актів стосовно забезпечення рівних прав та можливостей жінок і чоловіків» передбачає запровадження 30% квоти на представництво жінок не тільки у політичній, а й у державній економічній сфері.

«За критеріями ООН, 30% жінок – це мінімальний критичний «поріг» їхнього представництва, який дозволяє впливати на політичні процеси. У європейських країнах такі ж норми діють і в економіці. Тому саме «квоту» у 30% ми заклали у наш законопроект щодо обов’язкового представництва жінок не тільки в органах законодавчої та виконавчої влади, а й у керівництві комерційних структур державної форми власності», – сказала вона.
Наталія Королевська поінформувала, що відповідна законодавча ініціатива є частиною Державної програми з утвердження гендерної рівності на період до 2016 року, над якою зараз працюють у відомстві.
Міністр відзначила, що занизький рівень представництва жінок в Україні на керуючих посадах безпосередньо вплинув на те, що наша країна у рейтингу Всесвітнього економічного форуму щодо рівноправ’я за статтю посідає лише 64 місце з 135 країн. «У нашій країні жінки очолюють лише 15% середніх підприємств, а великих – 12%. Менше 10% економічних ресурсів держави перебувають під управлінням за участі жінок. При тому, що чисельність жінок у країні вища за чисельність чоловіків – 24,5 млн. жінок та менше 21 млн. чоловіків», – сказала вона.
«Забезпечення рівних прав та можливостей жінок і чоловіків – це справді глобальне питання. Але особливої ваги воно набуває сьогодні, під час кризових явищ у світовій економіці. Тому Міністерство вже працює над комплексним проектом Державної програми з утвердження гендерної рівності на період до 2016 року. Цей документ ми вже обговорили з фахівцями і найближчим часом матимемо остаточну його редакцію», – резюмувала Наталія Королевська.

Немає коментарів:

Дописати коментар