пʼятницю, 26 липня 2013 р.

День солідарності з Громадянським суспільством Білорусі

Смертна кара. Десятки політичних в’язнів. Криміналізація будь-яких проявів громадянської активності. Комусь у це складно буде повірити, але в Європі досі є країна, в якій не діє Європейська конвенція з прав людини. Ця країна – наш сусід – Білорусь. І, мабуть, найперше чим ми можемо зарадити – це проявити свою солідарність із білоруським громадянським суспільством, яке, попри все, не опускає рук.

4 серпня, у другу річницю позбавлення волі одного з провідних правозахисників, голови Правозахисного центру «Вясна» та віце-президента Міжнародної Федерації прав людини Алєся Бєляцького запрошуємо вас приєднатися до благородної справи підтримки Громадянського суспільства Білорусі!
Так само як і рівно рік тому, учасники громадських та правозахисних груп, організацій та всі небайдужі з різних країн світу заявлять про свою підтримку Вільної Білорусі. Так, Вільна Білорусь на сьогоднішній день не є реальністю для абсолютної більшості білоруського суспільства, але ми з вами знаємо, що вона існує – завдяки тим людям, які сповідують цінності прав людини та готові їх захищати.
4 серпня ми підтримаємо вільних людей Вільної Білорусі, створивши «Простір Вільної Білорусі» в самому серці Києва – одному з центральних київських парків. Аби і в Україні більше дізналися про те, що відбувається за північним кордоном, і що буває, коли права людини в країні системно та безкарно потураються.
Чому саме 4 серпня?
Міжнародний День солідарності з громадянським суспільством Білорусі було проголошено в першу річницю позбавлення волі Алєся Бєляцького, одного з провідних правозахисників, голови Правозахисного центру «Вясна» та віце-президента Міжнародної Федерації прав людини. Саме арешт Алєся 4 серпня 2011 року для багатьох знаменував новий етап тиску на правозахисників та громадських активістів та змусив міжнародне громадянське суспільство вдатися до активніших дій на підтримку Білорусі. Минулого року до Міжнародного Дня солідарності з громадянським суспільством Білорусі долучилися активісти з України, Польщі, Росії, Латвії, Чехії, Німеччини, Великобританії, Швеції та інших країн. Детальніше про проведені заходи, а також про ідею Дня солідарності можна прочитати тут.
Що ми пропонуємо?
Цього року київська акція на підтримку Вільної Білорусі буде громадянською та водночас мистецько-культурною подією, яку ми пропонуємо провести в Маріїнському парку. Ми вже маємо кілька ідей щодо того, з чого саме має складатися «Простір Вільної Білорусі» (фотовиставка, кінопоказ, присвячений нинішній білоруській ситуації, «вільний університет», інформаційна кампанія щодо стану справ із правами людини в Білорусі), але ми впевнені, що ви також відчуваєте потребу в підтримці білоруського громадянського суспільства та маєте цікаві ідеї, як саме цю підтримку висловити. Наразі до організації Дня солідарності з Громадянським суспільством Білорусі вже долучилися Центр Громадянських Свобод, Amnesty International Україна, Конгрес Національних Громад, Фундація регіональних ініціатив.
Як можете долучитися ВИ?
Якщо Ваша організація або Ви особисто прагнете долучитися до Дня солідарності з Громадянським суспільством Білорусі, будь ласка, дайте нам знати про себе та свої ідеї, які могли б доповнити, розширити та прикрасити «Простір вільної Білорусі».
Якщо 4 серпня вас у Києві не буде, можете долучитися до акції в доступний вам спосіб. Наприклад, провести власну локальну кампанію, акцію в своєму місті або країні, присвячені становищу громадянського суспільства в Білорусі.
Сміливі креативні думки та відсутність політичної заангажованості вітаються!:-)
Стосовно своєї участі в акції, а також з усіма думками-пропозиціями звертайтеся, будь ласка, до Ганни Рожкової 050 818 73 51, hannarozhkova@gmail.com

Немає коментарів:

Дописати коментар