суботу, 25 січня 2014 р.

МАЙДАН: Ми – не екстремісти! Відкритий лист

МАЙДАН: Ми – не екстремісти! Відкритий листВідкритий лист українських вчених, митців, лікарів, правників, педагогів, журналістів до співгромадян та міжнародної спільноти


Останніми днями протести українців проти політики української влади набули нових форм. Мирні демонстрації змінилися силовим протистоянням протестувальників з міліцією, шосту добу в урядовому кварталі в самому центрі Києва на вулиці Грушевського йдуть справжні бойові дії між демонстрантами та міліцією, з сотнями поранених, із загиблими.

Українська влада намагається подати ситуацію як погромницьку діяльність учасників екстремістських праворадикальних організацій, українських неофашистів, здебільшого з західних областей країни.

Ми – помірковані люди мирних професій, маємо різне етнічне походження і мешкаємо в різних регіонах. Ми не є симпатиками праворадикальних організацій, не кажучи вже про членство в них. Ми не вважаємо, що коктейль Молотова або кидання каменів можуть бути інструментами для відстоювання своїх цінностей. 

Попри це, ми заявляємо про свою солідарність з тими, хто сьогодні змушені застосовувати ці інструменти.

Ми впевнені: переважна більшість протестувальників не є членами екстремістських організацій. Не були членами таких організацій ані 21-річний селянин з Дніпропетровщини Сергій Нігоян, застрелений на вулиці Грушевського, ані 50-річний кандидат фізико-математичних наук Юрій Вербицький, вчений-сейсмолог з Львівщини, поранений на вулиці Грушевського, викрадений невідомими з лікарні і вивезений в ліс, де він загинув.

Перейти учасників протесту від безпрецедентно масових і безпрецедентно мирних акцій до радикальних засобів вираження своєї позиції змусила політика української влади, яка демонстративно нехтує інтересами громадян, ігнорує їхні погляди та застосувала насильство проти мирних демонстрантів. Останньою краплею, що спровокувала бойові дії в центрі Києва, стала відверта узурпація законодавчої влади Партією регіонів. 16 січня всупереч передбаченій законодавством процедурі і фактично без підрахунку голосів ухвалили законопроекти, які грубо порушують Конституцію та міжнародні стандарти в царині прав людини. Президент замість того, аби скористатися правом вето, підписав закони наступного дня.

Саме українська влада, швидко втрачаючи рештки адекватності, радикалізувала людей, які ніколи не належали до якихось екстремістських груп. Влада не лишила протестувальникам ніяких інших засобів. Тому її намагання представити протестувальників як екстремістів фашистського штибу задля перекладання з себе відповідальності за бойові дії в центрі Києва, формування відповідної суспільної думки про антиурядові протести серед українців та громадян й політиків інших країн є ні чим іншим, як маніпулюванням та фальсифікацією спротиву. І робиться це для створення сприятливого інформаційного тла для силового придушення протестів.

Водночас ми заявляємо, що продовження силового протистояння призведе до ще більшого насильства, ще більшої кількості жертв. Щоб припинити ескалацію насильства, влада має прибрати спецпідрозділи МВС та солдат ВВ, привезених до Києва, припинити кримінальні переслідування учасників протестів та скасувати ганебні закони, ухвалені 16 січня, і перейти до справжніх, а не декоративних переговорів з опозицією за участі представників громадянського суспільства.
Євген Захаров, директор Харківської Правозахисної Групи, Харків
Сергій Жадан, письменник, Харків
Віктор Пушкар, соціальний психолог, кандидат психологічних наук, науковий керівник ІЦ «Майдан Моніторинг» , Київ
Олександр Северин, правник, кандидат юридичних наук, юридичний радник ІЦ «Майдан Моніторинг», Київ
Володимир Ханас, приватний підприємець, магістр державного управління, член Міжнародної Асоціації гендерних журналістів "КавкАзія", координатор проектів  ІЦ «Майдан Моніторинг» , Тернопіль
Віктор Уніят, краєзнавець, публіцист, науковий редактор "Тернопільського енциклопедичного словника", Тернопіль
Микола Ротман, Заслужений журналіст України, голова Тернопільської обласної організації НСЖУ, Тернопіль
Віталій Левицький, історик, кандидат історичних наук, доцент ТНПУ ім. І. Пулюя, Тернопіль

Ігор Зубко, правозахисник, Запоріжжя.

Олег Левицький, адвокат, Ірпінь

Інга Дудник, правозахисник,  член ГО Інформаційний центр "Майдан Моніторинг" , Кіровоград

Яна Горюнова,  журналістка , Сімферополь

Олег Ущенко, письменник, режисер,

Христина Кіт,  адвокат, Львів

Юлія Красільнікова,  філолог , Правозасний центр "Поступ", Луганськ

Ольга Тихонова,  перекладач, Черкаси

Гліб Лисак,  Донецьк

Анатолій Бойко, правозахисник, Одеса.

Сергій Штурхецький, журналіст, кандидат наук з державного управління, викладач Національного університету "Острозька академія"





Щоби додати свій підпис – пишіть коментарі внизу.
Підписи також збираються тут  та тут (потім зведемо все разом).
Розподілені публікації як захист від кібератаки.

Немає коментарів:

Дописати коментар