четвер, 28 травня 2015 р.

Недопустимо політичного свавілля та призначення "ставленців".



Голові
Верховної Ради України
Гройсману В.Б.
  
Шановний Володимире Борисовичу !

 Цим листом Керівний Комітет Української національної платформи Форуму громадянського суспільства Східного партнерства (платформа налічує 220 організацій громадянського суспільства з усіх регіонів України) повідомляє про грубе порушення групою народних депутатів «Паризьких Принципів», затверджених резолюцією 48/134 Генеральної Асамблеї ООН від 20 грудня 1993, шляхом втручання в діяльність Омбудсмена та здійснення відвертого політичного тиску на Національну інституцію з прав людини – Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини.

Одразу після надання Парламенту України Щорічної доповіді Уповноваженого про стан додержання прав і свобод людини за 2014 рік народними депутатами було зареєстровано проект Постанови Верховної Ради України від 18 травня 2015 року №2876 «Про визнання такою, що втратила чинність, Постанови Верховної Ради України “Про призначення Лутковської В.В. Уповноваженим Верховної Ради України з прав людини».
У Щорічній доповіді Уповноваженого, підготовленій за результатами здійснення парламентського контролю у тісній співпраці Уповноваженого з представниками правозахисної спільноти та міжнародних організацій, йдеться про численні факти грубих порушень прав людини у минулому році, а також звертається увага парламентарів та суспільства на те, що низка нормативно-правових актів органів державної влади, прийнятих у минулому році, або не відповідає міжнародним стандартам у галузі прав людини, або суттєво звужує права і свободи, про що неодноразово наголошувалось і в звітах міжнародних організацій, зокрема, в звітах Офісу Верховного Комісара ООН з прав людини.
Про аналогічні порушення прав людини йдеться й у Доповіді правозахисників «Права людини в Україні 2014», яка засвідчила ефективну співпрацю громадськості та Офісу Омбудсмана. У цьому зв’язку варто зазначити, що конструктивна співпраця Уповноваженого з представниками інститутів громадянського суспільства є одним з пріоритетних і безумовних  принципів, на яких ґрунтується діяльність Уповноваженого. Така співпраця є надійною гарантією глибокого, об’єктивного і всеосяжного моніторингу дотримання прав людини в Україні, а також важливим елементом  врахування суспільної думки при удосконаленні законодавства у сфері прав людини.
Сам факт реєстрації подібного проекту Постанови, спрямованого на  звільнення Уповноваженого в обхід закріпленої законом процедури, свідчить про відсутність будь-яких зауважень по суті діяльності Уповноваженого та про відвертий політичний тиск на Омбудсмана, спричинений принциповою позицією, яку займає Уповноважений щодо низки ініціатив Уряду та народних депутатів, що містять загрози  для прав і свобод людини.
Слід зазначити, що це вже не перша спроба знищити незалежність Офісу Омбудсмана. Так в минулому скликанні Парламенту вже реєструвався аналогічний  проект постанови, який викликав хвилю обурення з боку правозахисної спільноти.  Парламентський Комітет з прав людини, розуміючи важливість забезпечення незалежності Національної інституції з прав людини,   прийняв рішення про відхилення проекту Постанови “Про визнання таким, що втратили законну силу, Постанови від 24 квітня 2012 р. “Про призначення В. Лутковської Уповноваженим ВР з прав людини” (№4231).
“Правозахисне співтовариство оцінює такі дії парламентарів як саботаж єдиної інституції, яка у скрутний час не зраджувала права людини. Нагадуємо, що інститут уповноваженого залишився єдиною державною інституцією, якій громадськість не висловила свою недовіру і не припинила з нею співпрацю через події на Євромайдані”, – заявила тоді на засіданні Комітету голова експертної групи з питань моніторингу діяльності омбудсмена Консультативної ради при Уповноваженому Верховної Ради України з прав людини Людмила Коваль.
«Ми закликаємо Верховну Раду не вдаватися до сумнівних методів «боротьби» з Уповноваженим з прав людини», – зокрема зазначалось у відкритому зверненні низки провідних правозахисних організацій.
Варто наголосити, що 29 грудня 2014 року за результатами вивчення дворічної діяльності Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини Бюро Міжнародного координаційного комітету ООН було прийнято рішення про повну відповідність інституції Уповноваженого ВРУ з прав людини Паризьким принципам ООН та критеріям найвищого статусу А.
Рішення Бюро Міжнародного координаційного комітету ООН ґрунтувалось на основі думки представників української правозахисної спільноти та неурядових організацій, позиції колег в рамках Європейської мережі національних інституцій з прав людини та міжнародних партнерів. Зокрема, оцінювалась ефективність, незалежність і незаангажованість інституції Омбудсмана України.

З огляду на вищезазначене наголошуємо на неприпустимості втручання в діяльність Омбудсмана та здійснення відвертого політичного тиску, пов’язаного із «незручністю» принципової позиції, яку займає Уповноважений у тісній взаємодії з інститутами громадянського суспільства та міжнародними організаціями, в цей складний та визначальний час для України.

Немає коментарів:

Дописати коментар