середу, 18 квітня 2012 р.

Валентина Ханас: "Тернополю потрібен новий Стратегічний план"


В результаті аналізу Стратегічного плану економічного розвитку м.Тернополя ми переконалися, що ,безперечно, успішним є стратегічний план  міста, який спирається на широку підтримку мешканців міста, коли усі усвідомлено разом рухаються вперед. Коли стратегія належить в однаковій мірі і громадянам, і місцевій владі, зростає рівень громадянської активності і територіальна громада отримує додаткові ресурси для розвитку через самоорганізацію. 

Важливим фактором стратегічного планування розвитку міста є повноцінне використання наукових підходів. Зокрема, визначених науковцем Л. Лаврів: алгоритмізація оцінки елементів системи стратегічного планування; вдосконалення процедур моделювання SWOT-матриці, покращення розподілу функцій і повноважень між суб’єктами; налагодження партнерських засад між представниками влади, бізнесу та громадськості і усунення недоліків інформаційного обміну, тощо.
Надзвичайно важливим моментом для стимулювання розвитку територіальної громади є зміцнення засад громадянського суспільства, розвиток демократії та ініціативи населення у вирішенні питань місцевого значення, удосконалення правових засад місцевого самоврядування, зміцнення матеріально-фінансової основи територіальної громади міста, поліпшення умов для забезпечення життєдіяльності та соціального захисту населення міста. Необхідно вдосконалити механізми управління об’єктами права комунальної власності та спільної власності територіальної громади, надання ефективної науково-методичної допомоги органам місцевого самоврядування, постійно підвищувати професійний рівень посадових осіб та забезпечувати підготовку кадрів. Для здійснення ефективного керівництва з боку органів місцевого самоврядування необхідно сформувати модель стратегічного управління розвитком територіальної громади як інструменту та механізму стимулювання процесів розвитку міста.
З метою контролю як передумови ефективної реалізації стратегії та програм соціального і економічного розвитку м.Тернополя пропонуємо розробити новий Стратегічний план економічного розвитку міста Тернополя на більш тривалий період, щонайменше до 20-25 років з залученням у роботі над стратегічним документом якомога більшої кількості людей (представників бізнесу, підприємств, організацій, які опікуються культурними, місцевими питаннями, науковців, громадських лідерів та громадян з активною громадською позицією),  а також забезпечити широку громадськість інформацією, яка сприятиме її участі для  визначення цілей та пріоритетів соціально-економічного розвитку, які б привели до динамічного і збалансованого розвитку міста, підвищення добробуту населення та покращення надання йому публічних послуг, максимальної прозорості та публічності дій місцевої влади. Очевидно, що така робота, окрім ретельного аналізу здобутків та недоліків діючого Стратегічного плану економічного розвитку міста Тернополя, має розпочинатися з діалогу з представниками територіальної громади і вивчати їх бачення перспектив міста 

Немає коментарів:

Дописати коментар