понеділок, 27 травня 2013 р.

Інформація з протидії торгівлі людьми від МЦ "Форум"

Інформація з протидії торгівлі людьми в рамках проекту Молодіжного центру «Форум» : "Центр Консультування Мігрантів  у м. Вінниці та м. Тернополі"

Що таке торгівля людьми ?

 Торгівля людьми – це злочин, який означає здійснювані з метою експлуатації вербування, перевезення, передачу, приховування або одержання людей шляхом загрози силою або її застосування або інших форм примусу, викрадення, шахрайства, обману, зловживання владою або уразливістю положення, або шляхом підкупу, у вигляді платежів або вигод, для одержання згоди особи, яка контролює іншу особу.
Експлуатація включає, як мінімум, експлуатацію проституції інших осіб або інші форми сексуальної експлуатації, примусову працю або послуги, рабство або звичаї, подібні з рабством, підневільний стан або вилучення органів.
Згода жертви торгівлі людьми на заплановану експлуатацію, не береться до уваги, якщо було використано будь-який із заходів впливу, зазначених вище.
Вербування, перевезення, передача, приховування або отримання дитини з метою експлуатації вважаються “ торгівлею людьми ” навіть у тому разі, якщо вони не пов’язані із застосуванням будь-якого із заходів впливу.

Торгівля людьми має глобальний характер і за грошовим обігом (приблизно 8-10 мільярдів доларів щорічно) знаходиться на третьому місці після злочинної торгівлі зброєю і наркотиками. Злочинність пов’язана з торгівлею людьми дуже прибуткова. Торговці людьми використовують для своїх цілей найбільш вразливі верстви населення, жінок, дітей, безробітних, з метою сексуальної експлуатації, використанні в порнобізнесі та рабській праці. Скоєння злочину починається з того, що торговці людьми пропонують своїм потенційним жертвам привабливі можливості працевлаштування за кордоном.
В більшості випадків людина дізнається про обман лише після прибуття в іншу країну, де їй обіцяли роботу, коли в неї відбирають паспорт і усі інші документи, чинять фізичне та психологічне насилля над людиною. Починається вимагання відробити гроші витрачені на оформлення документів, візових платежів, квитків. Потім на жертву посилюють тиск зараховуючи інші придумані борги, як то незаконне перебування, проживання, харчування, продовження терміну перебування за підробленими документами і інше.
Людина опиняється в борговій ямі, яка постійно збільшується. До цього додається видумані штрафи від роботодавця та вартість кожного перепродажу іншому власнику. Жертва змушена працювати за їжу, або надавати сексуальні послуги десяткам клієнтів, щоб відробити так званий борг. Зазвичай торговці знають домашню адресу своєї жертви, вони шантажують тим, що повідомлять близьким, рідним, дітям, залякують насильством щодо членів сім’ї. 
 
Багато людей просто не усвідомлюють, що нелегально перебуваючи за кордоном, вони позбуваються своїх прав, до яких звикли в себе вдома. Тільки-но люди перетинають кордон, у них конфіскують паспорти і несподівано для себе вони стають рабинями та рабами, чиє життя знаходиться в руках жорстокого господаря.

Першими вступають у контакт з жертвою агенти-вербувальники. На вигляд це звичайні порядні люди, зовсім не схожі на  злочинців. Вони можуть бути:
-         працівниками агентства з працевлаштування ,туристичного/модельного/шлюбного  агентства,
-         сусідами,
-         друзями,
-         однокласниками,
-         родичами і навіть коханими.
Вони можуть бути ким завгодно,  приємною жінкою середнього віку чи  ошатно вбраним юнаком, можна зустріти їх випадково, чи зателефонувавши за номером, вказаним в газетному оголошенні про роботу, або написавши на електронну адресу, знайдену на сайті в Інтернеті. Ці люди пропонуватимуть вам дуже добрі умови праці чи навчання, гарну оплату, посередництво у створенні сім’ї з іноземними громадянами. Вони будуть настільки добрі, що візьмуть на себе оформлення документів, запропонують  фінансову допомогу.


Вербувальники  майстерно вміють переконувати людей в необхідності працювати за кордоном. Вони пропонують будь-яку роботу, не вимагаючи від потенційних жертв ні досвіду, ні відповідних знань, та обіцяють, що людина одразу заробить великі гроші. Ось перелік видів зайнятості, які пропонують при втягуванні людини в тенета сучасного рабства:
  • Хатня робота
  • Сфера обслуговування – офіціантка /бармен
  • Догляд за дітьми, літніми людьми
  • Модельний бізнес
  • Розважальний бізнес – танцівниця / платна танцівниця
  • Будівництво
  • Фабрика
  • Сільськогосподарські роботи
  • Навчальні курси
  • Одруження

Насправді жертвам торгівлі людьми доведеться виконувати зовсім іншу роботу  і на інших умовах, ніж пропонують вербувальники. Це буде важка праця, за малі гроші або безкоштовно, під постійною загрозою насильства, якщо вони відмовлятимуться працювати. Зокрема:
  • примусова проституція  - найпоширеніша форма торгівлі людьми;
  • примусова праця – загалом звичайна у сферах надомної праці, сільського господарства, промисловості, будівництва та обслуговування;
  • кримінальна діяльність – жебрацтво, розповсюдження/торгівля наркотиками, продаж фальшивих грошей.

Здається, що люди можуть відмовитись від рабської праці, але це не так легко. Крім звичайного обману і шахрайства, як у наведеному вище  прикладі, до жертв торгівлі людьми застосовують жорстокі методи, аби зламати людину і змусити її покірно виконувати все, що від неї вимагатимуть. Ось перелік  методів торговців людьми:
  • Насильство – торговці ґвалтують і б’ють свої жертви, щоб змусити їх робити те, що їм треба.
  • Погрози – погрози продовжити насильство, яке вже було застосовано, а також погрози насильства над родинами, що залишилися вдома.
  • Боргове поневолення – жертви несуть відповідальність за гроші, які за них заплатили торговці.
  • Шантаж – після втягнення у проституцію або порнографію, жертв шантажують тим, що їх сім’ї дізнаються, чим вони займаються.


Як себе уберегти ?

В усіх випадках, збираєтесь ви за кордон на роботу чи на навчання, плануєте одружитися, потрібно ретельно перевірити інформацію, яку ви отримали від ймовірного працедавця чи  посередника.
Як це зробити? На що звернути увагу?
Існує багато вимог, яким повинні відповідати всі агенції по працевлаштуванню за кордоном. Їм треба мати спеціальну ліцензію Міністерства соціальної політики України на провадження діяльності з посередництва в працевлаштуванні на роботу за кордоном. Оголошення щодо працевлаштування за кордоном повинно містити номер такої ліцензії, повну юридичну назву агенції, її адресу та номери телефонів.
·        перевірте, чи має  фірма-посередник ліцензію – це можна зробити на сайті міністерства соціальної політики www.mlsp.gov.ua в розділі «Діяльність» і підрозділі «Працевлаштування за кордоном» наводиться перелік фірм, що мають ліцензії.
·        перевірте достовірність інформації про фірму-посередника  в обласних центрах зайнятості та у Державному центрі зайнятості.
Легальне працевлаштування (за незначним винятком) можливе лише в тих державах, із якими Уряд України уклав міжурядові договори про трудову діяльність, взаємне працевлаштування громадян та їх соціальний захист з урядами інших країн. У випадку, коли особа збирається їхати в країну, яка не уклала з Україною договір про працевлаштування, необхідно отримати від роботодавця запрошення, написане на ім'я потенційного працівника. На основі контракту та запрошення відкривається робоча віза. Тільки робоча віза надає право працювати легально за кордоном.
Туристична та гостьова візи не дають права на роботу. Для оформлення робочої візи потрібно звернутись в консульство особисто. Якщо ж вам пропонують посередництво у оформленні робочої візи, зателефонуйте в консульство і дізнайтесь, чи це можливо. Кожна країна має своє кодування віз, дізнавшись у посольстві код робочої візи ви зможете перевірити, яку візу відкрили посередники: робочу чи туристичну.
  • перевірте, чи дійсно відкрита робоча віза!
Підписання контракту є обов'язковою умовою працевлаштування. Контракт підписується щонайменше у двох примірниках;
·        контракт повинен бути написаний зрозумілою для вас мовою; якщо ви не все зрозуміли у контракті, необхідно його перекласти;
·        у контракті повинна міститися повна інформація про умови роботи: термін дії контракту, тривалість робочого дня, вихідні, оплата праці, умови проживання, медичне страхування, повне ім'я та адреса роботодавця, умови розірвання контракту;
·        у контракті не повинно бути  фраз на зразок: "та інші види робіт", "всі роботи на вимогу роботодавця";
·        ніколи не підписуйте контракт, якого не прочитали до кінця або не розумієте хоча б кілька слів;
·        перевірте, чи контракт відповідає цим вимогам!


Перед від’їздом за кордон на роботу зробіть декілька важливих кроків, аби почуватись більш впевнено і отримати допомогу, якщо вона буде потрібна:
  • залишіть рідним або друзям наступну інформацію: копії закордонного паспорта, візи та контракту; фотографію, зроблену нещодавно; адресу та номер телефону помешкання, в якому будете жити за кордоном; ПІБ, адресу та номер телефону закордонного роботодавця; адреси та номери телефонів контактних осіб за кордоном; адресу та номер телефону посольства України в країні, до якої виїздите;
  • домовтеся про те, як буде підтримуватися зв’язок з рідними та друзями в Україні. Перед поїздкою за кордон домовтеся про  кодове слово, яке буде означати, що вам необхідна допомога (наприклад, вночі можна сказати: "Добрий ранок!");
·        візьміть адресу і номер телефону свого посольства/консульства у країні призначення, можливо, виникне необхідність звернутися туди;
·        не віддавайте свій паспорт нікому, окрім прикордонників чи працівників посольства
·        вивчіть кілька життєво необхідних фраз мовою країни, до якої ви збираєтесь їхати;
·        якщо виникли сумніви щодо інформації, наданої агенцією з працевлаштування чи ймовірним працедавцем, перед від’їздом зв’яжіться з організацією по боротьбі з торгівлею людьми .

По приїзді у країну працевлаштування варто:
  • зареєструватись у посольстві України. Інформація про перебування українських громадян допоможе дипломатичним представникам України захистити їх інтереси в разі необхідності;
·        дбати про паспорт. Нікому не віддавайте свій паспорт. Якщо ви загубили свій паспорт за кордоном, або його відібрали у вас силою, звертайтесь до посольства чи консульства України;
·         мати із собою копію паспортних даних, зберігати їх у безпечному місці, про яке ніхто, крім вас, не знає;
·        одразу по приїзді зв’язатися з родичами чи друзями і підтримувати контакти з ними.

Шлюб з іноземцями

Незважаючи на численні приклади  щасливих шлюбів українських громадян з іноземцями, не все так гарно і приємно, як здається. Шлюбні агенції теж можуть використовуватись як прикриття торгівлі людьми, і стати бізнесом, побудованим на крові довірливих жінок.

Збираючись заміж за іноземця, подбайте про таке:
  • треба зібрати якомога більше інформації про майбутнього чоловіка (місце роботи, попередні шлюби, наявність судимості, психічний стан);
  •  поцікавтеся про традиції та культуру країни, у яку ви виїжджаєте, а також до якої релігійної конфесії належить ваш майбутній чоловік;
  •  запропонуйте нареченому зустрітися не на нейтральній території (це може поставити вас у залежність), а в Україні;
  •  поцікавтесь особливостями шлюбного законодавства (сімейного кодексу) країни, в якій плануєте жити;
  • порадьтесь з юристом щодо укладання шлюбного контракту;
  • переконайтесь, що шлюб, який зареєстрований в Україні, буде дійсним за кордоном. При необхідності, свідоцтво про шлюб можна легалізувати (затвердити у нотаріуса, Міністерстві юстиції та Міністерстві закордонних справ України);
  • довідайтесь про свої права при розлученні;
  • довідайтесь, які права на дитину у кожного з батьків у разі розлучення. Це можна зробити у посольстві та у юриста-міжнародника;
  • зателефонуйте в консульський відділ посольства країни, в яку ви хочете поїхати для того, щоб довідатись про порядок отримання візи;
  • залишіть копію закордонного паспорта та точну адресу нареченого своїм родичам чи друзям;
  • регулярно телефонуйте додому.



Корисні посилання для тих, хто збирається за кордон

  • http://www.iom.org.ua. Міжнародна організація з міграції (МОМ). Представництво в Україні

  • http://www.la-strada.org.ua/ Міжнародний жіночий правозахисний центр "Ла Страда - Україна"


Додаткову інформацію можна отримати, зателефонувавши:

  • 0-800-505-501(Українська національна довідкова безкоштовна лінія з питань міграції та попередження торгівлі людьми) або з мобільного телефону 527

  • 0-800-500-225 Національна дитяча гаряча лінія з питань запобігання торгівлі людьми

  • 0-800-500-335 Національна гаряча лінія з питань запобігання насильства та протидії торгівлі людьми

Також звертайтесь до
Центру консультування мігрантів у м. Вінниці:
проспект. Космонавтів, 30, офіс 410
м. Вінниця, 21021
тел./факс: (0432) 56-01-53
vinncei@gmail.com

Центру консультування мігрантів у м. Тернопіль:
вул. Злуки, 45,  ЦДМІ ім. Довженка, Ресурсний центр "Нівроку" 
м. Тернопіль
тел.: (0352) 42-01-72,  (067) 797-75-47, (096) 210-40-76



Інформація з протидії торгівлі людьми в рамках проекту Молодіжного центру «Форум» Центр консультування мігрантів у м. Вінниці та м. Тернопіль.


Проект фінансовано Посольством Федеративної Республіки Німеччина в Україні.

Немає коментарів:

Дописати коментар