вівторок, 5 січня 2016 р.

Громадськість захищає Дністер

Перед засіданням другої сесії Тернопільської обласної ради шостого скликання громадські активісти — екологи, туристи і ті, кому не байдужа доля Національного природного парку «Дністровський каньйон» зорганізували інформаційний пікет на знак протесту проти будівництва на Дністрі каскаду гідроелектростанцій. Через сильний мороз пікетувальники розмістилися у фойє адмінбудинку: роздавали інформаційні матеріали, вимагали накласти мораторій на будівництво ГЕС. На вулиці залишили байдарки і весла. Активний турист Роман Задорожний каже. «Стаю чимраз більше активним екологом. Тобто заходжу вже в таку сферу. Треба буде стати юристом і захищати Дністер, то будемо захищати».

«Наразі будь-яких підстав для обговорення перспектив, оцінок ризиків екологічних, економічних немає тому, що нема напрацювань. Натомість є законодавча заборона: для ГЕС в Національному парку «Дністровський каньйон» місця нема. А вони всі на території нашої області передбачені в межах парку, — розповідає «Дню» лідер громадського об’єднання «Зелений світ» Олександр Степаненко. — Науково-технічна рада Національного природного парку відразу відреагувала. Науковці зі Львова, Тернополя і Чернівців прийняли звернення, що цього робити не можна, бо ми знищимо Національний парк, знищимо Дністер, як природну водну артерію, знищимо екологічний коридор міжнародного рівня, по котрому відбувається міграція води, твердого стоку, живих мікроорганізмів, птахів, риб». Як зазначає еколог, у 2015-му році природоохоронці спостерігали маловоддя, котрого не було за всю історію метеоспостережень в Україні: «Таким «знекровленим» Дністер ще не був і, якщо надалі дозволяти техногенне втручання в екосистему річки, то ми втратимо ріку, як живу, втратимо не тільки об’єкти для туризму і рекреації, а як стабільність території».
З протестувальниками зустрівся перший заступник голови Тернопільської обласної ради Василь Деревляний. «Якщо ми говоримо, що треба діяти «згідно з буквою закону», то давайте попрацюємо, зберемо всю інформацію, а тоді покажемо: все, народ проти будівництва», — наголосив посадовець.
Майже три з половиною години тривали обговорення у сесійній залі. На кінець народні обранці ухвалили рішення про створення спеціальної комісії в складі депутатів, представників громадських організацій, яка протягом трьох місяців вивчатиме ситуацію. Питання накладення мораторію відклали.
До слова, 25-го грудня Івано-Франківська обласна рада проголосувала за заборону погодження питання розміщення гідроелектростанцій вздовж Дністра. Депутати сусідньої області підтримали звернення до Тернопільської і Чернівецької областей з проханням ухвалити аналогічні рішення. Зокрема, йдеться про те, щоб рекомендувати районним, міським, селищним і сільським радам, на територіях котрих заплановане будівництво ГЕС, утриматись від погодження питання розміщення об’єктів, а також — звернутися до служби Державної охорони природно-заповідного фонду України з проханням забезпечити додержання режиму охорони територій та об’єктів природно-заповідного фонду України вздовж річки Дністер і на території Національного природного парку «Дністровський каньйон».
Лариса ОСАДЧУК, Тернопіль, "День"

Немає коментарів:

Дописати коментар