четвер, 8 квітня 2021 р.

Що потрібно, щоб всі ІТП у Тернополі працювали

У більшості випадків встановлення індивідуальних теплових пунктів у багатоквартирних будинках означає економію для мешканців, однак, щоб система працювала всюди потрібна воля президента.

Що зроблено у Тернополі. Тернопіль одне з най прогресивніши міст України у впровадженні енергоощадних технологій. Наше місто регулярно потрапляє у рейтинги найенергоощандніших міст України.

Масштабна модернізація теплокомунальних підприємств міста, що впроваджується з 2010 року протягом останніх років дозволяє місту економити 20% газу та 40% електроенергії при виробництві тепла і гарячої води.

Завдяки впровадженим змінам щомісячна економія кожної тернопільської родини складає близько 600 грн. Якби не було заміни труб, обладнання, встановлення індивідуальних теплових пунктів у багатоквартирних будинках, у міста не було б ресурсу стримувати тарифи на тепло, враховуючи постійне підвищення урядом тарифів на газ та електроенергію.

Що заважає економити більше. Одним з головних елементів енергоефективної системи є встановлення індивідуальних теплових пунктів (ІТП) у багатоквартирних будинках. Це обладнання, яке регулює подачу теплоносія у будинок в залежності від температури. Коли надворі холодно — тепла більше. Коли тепло — тепла менше. Мешканці у таких будинках платять лише за фактично отримане тепло. Економія може сягати до 40 %.

У Тернополі врахували досвід країн Європи. Місто обрало шлях встановлення теплолічильників на будинках разом з ІТП. Адже без енергоощадних заходів, лічильник тепла не зменшить суми у платіжці. Метою програми є обладнання всіх житлових будинків ІТП.

Проте в кожному будинку є місця спільного користування. Це, наприклад, під’їзди. На їх опалення також витрачається енергія. У європейських країнах за це тепло платять УСІ мешканці, які проживають у будинку. Люди ощадливо ставляться до свого спільного майна. Слідкують, щоб двері були закритими, а комунікації перебували у належному стані.

У Тернополі, через законодавчі колізії, частина мешканців, які встановили індивідуальне опалення, не платять за спільні площі. У таких випадках нема змоги повноцінно користуватися усіма перевагами ІТП, бо за чинного законодавства за ці спільні площі платила б лише частина мешканців, які підключені до системи центрального опалення. Врегулювати ці колізії можна лише на рівні закону.

Новий закон. 3 грудня 2020 року Верховна Рада ухвалила у другому читанні та в цілому Закон України № 2458 «Про внесення змін до деяких законів України щодо врегулювання окремих питань у сфері надання житлово-комунальних послуг». Цей закон врегульовує усі спірні питання. Дозволить забезпечити економію у кожному будинку, де встановлений ІТП, та забезпечить справедливий розподіл плати за спільні площі у багатоквартирних будинках.

Однак закон досі не підписаний президентом. Тому не у всіх будинках, де встановлені ІТП, є змога регулювати тариф на тепло.

Залишається очікувати, коли президент все ж таки підпише ухвалені зміни до законодавства. Тоді кожен мешканців будинків, де встановлені ІТП, зможе економити ще більше на теплі

Немає коментарів:

Дописати коментар