пʼятницю, 18 листопада 2016 р.

Відбулось засідання Жіночого політичного клубу

У Державному архіві Тернопільської області відбулася презентація дослідження громадської думки з питань участі жінок у політичних процесах в Україні та жіночого політичного клубу. Дослідження є частиною інформаційно-комунікаційної кампанії у рамках проекту «Побудова жіночого політичного лобі в Україні».

          Ні для кого не секрет, що жінок у політиці та вищих ешелонах влади в Україні дуже мало. Дослідження причин цього явища проводив у серпні-вересні 2016 року Центр соціально-гуманітарних аспектів регіональних досліджень Сумського державного університету, опитуючи доросле населення в різних частинах України. Виявляється, що більшість опитуваних і чоловіків і жінок за збільшення кількості жінок у політиці. Основні причини низької кількості представниць непредставленої статі у владі: стереотипні погляди, щодо ролі жінок у суспільстві, небажання самих жінок займатися політикою, відсутність підтримки та ресурсів… 
         За статистикою, яку озвучила під час презентації Оксана Марків - слухачка Школи політичного лобі, за показником політичної участі жінок наша держава на 107-му місці серед 145-ти інших країн. Після останніх парламентських виборів кількість жінок, представлених у парламенті, становить близько 12%, проте це в 2,5 рази менше, ніж Україна повинна була досягти у 2015 році. Мова про Порядок денного сталого розвитку до 2030 року (ООН).
У презентації дослідження взяли участь також директор ДАТО Федір Полянський, регіональний координатор  проекту «Побудова жіночого політичного жіночого політичного лобі в Україні» Володимир Ханас
              Матеріали дослідження передано на зберігання у фонди архіву.
Учасниці заходу також проінформували про можливість використання ресурсів архіву для виховання об'єктивного погляду на історичні події, зокрема щодо участі в суспільних процесах жінок - уродженців нашого краю. Зокрема заступниця директора ДАТО Оксана Савчин повідомила, що "в Державному архіві Тернопільської області започатковано та триває робота над формуванням архівної збірки документів про репресовані сім’ї, родини, уродженців Тернопільської області.  Архів зацікавлений зібрати якомога більше документів, щоб максимально розкрити цей важкий період нашої історії. Розуміємо, що родичі хочуть зберегти оригінали документів, тому ми їх оцифровуємо.  У збірку входять оригінали документів, їх копії, світлини (бажано, щоб вони були анотовані), спогади та інші документи, які найповніше розкривають трагедію наших родин. Робота над поповненням збірки буде тривати, тому ми запрошуємо відгукнутися репресовані родини, уродженців Тернопілля в першу чергу жінок".
Завідувачка бібліотекою Оксана Сулима зауважила під час обговорення, що "
жінки не залишаться байдужими до збереження документальної пам’яті. Впродовж багатьох років науково-довідкова бібліотека поповнюється книгами, авторами яких є жінки, доля яких тісно пов’язана з Тернопіллям. Так в нашій книгозбірні є книги Неоніли Крем’янчанки, Ольги Жулковської, Лесі Романчук, Ольги Збожної, Надії Білик, Марії Баліцької  та багатьох інших авторів."
Проект «Побудова жіночого політичного лобі в Україні», впроваджується ВГО «Жіночий консорціум України» за підтримки Фонду Демократії ООН - The United Nations Democracy Fund.
Викличним завданням проекту є створення громадянської платформи, яка всебічно підтримує збільшення представництва жінок на всіх рівнях прийняття рішень.

Немає коментарів:

Дописати коментар