суботу, 5 листопада 2016 р.

Docudays UA 7 листопада в Палаці Кіно

12.00 — Перегляд стрічок  з циклу «Енциклопедія Майдану». 
«Енциклопедія Майдану» – спецпроект 13 Міжнародного фестивалю документального кіно про права людини «Docudays UA», який здійснюється за підтримки Посольства Швеції в Україні. Це цикл десяти короткометражних документальних історій про спалах громадянської активності в Україні. Герої фільмів – правозахисники, волонтери, військові медики, журналісти, блогери, прості люди, які змінили реальність у сучасній Україні. У кожного героя своя історія, проте всі разом вони складаються в єдину оповідь. 

«Канцелярська сотня» (реж. С. Лисенко, 2016 р., 23 хв.) Тікаючи з країни, президент Віктор Янукович намагався знищити всі свідчення про корупційну діяльність свого уряду. Багато документів було викинуто в річку або пропущено через знищувач. Щоб врятувати утоплені, порізані, обгорілі документи й привести до покарання злочинців у владі, журналісти та волонтери організували «Канцелярську сотню», яка з найдрібніших клаптиків зо дня в день складає повноцінні докази злочинів. 
«Мир» (реж. С. Лисенко, 2016 р., 20 хв.) П'ять місяців у самообороні київського Майдану, два місяці в Національній гвардії, потім ротація – таким був 2014 рік для Мирослава Гая. Але це не все - у Києві Мирослав заснував волонтерський фонд і кожен другий тиждень возить в зону АТО харчі, форму, прилади нічного бачення та інші необхідні військовим речі. А між поїздками в АТО він - професійний актор та викладач акторської майстерності, постановник танців на телеканалі СТБ у проекті «Танцюють всі». 
«Мова» (реж. С. Лисенко, 2016 р., 17 хв.) «Якщо на Сході буде більше книжок, і їх читатимуть, то, можливо, нам більше не доведеться купувати бронежилети…». «Мова» - документальний фільм про проект Безкоштовні курси української мови. 
16.00 - Інформаційна панель: «Особливості сучасного українського документального кіно» Модератор: Юрій Шилов — режисер. 
Майстер-клас зі створення документального кіно. 
18. 00 — Перегляд стрічки  «Панорама» (реж. Ю. Шилов, 2015 р., 27 хв., призер документального фестивалю Docudays Ua, спеціальна відзнака Одеського міжнародного фестивалю, спеціальна відзнака та приз глядацького голосування Київського міжнародного фестивалю короткометражних фільмів, приз глядацького голосування Gogolfest за найкращий неігровий фільм). Валентин — кіномеханік. Протягом 44 років працює в одному з найстаріших кінотеатрів в центрі Києва. Майдан і всі політичні події залишаються за кадром. Все життя зосереджене в кіноапаратній. До, під час або після кіно. Випивання з одним афганцем, танці з дівчатками з кастинг-агенції, які працюють по сусідству, стрижка 75-річного напарника тощо. Коловорот свят і подій колись має скінчитися. Це його останній рік перед пенсією, в країні, яка дуже швидко змінюється. 
«Заробітчанський шлях» (реж.О.Федюк, 2015 р, 52 хв.) 10-денна піша проща із Самбора до Зарваниці, присвячена й організована українськими трудовими мігрантами та їхніми сім'ями. Під час ходи і спільних молитов паломники не лише отримують благодать, а й мають змогу поділитися своїм досвідом за кордоном та возз'єднатися з відчуженими за роки міграції сім'ями. Вони намагаються подолати нищівні стереотипи та почуття провини за міграцію. В умовах повної зневіри до держави церква постає хоча й суперечливим, та мало не єдиним рушієм соціального і політичного спротиву 

«Varta1, Львів, Україна» (реж. Ю.Грицина, 2015 р, 63 хв.) Євромайдан. У Львові після Ночі Гніву (19.02.2014) активісти перебрали на себе функцію правоохоронців і за допомогою Zello-каналу Varta1 координували свої дії.

Немає коментарів:

Дописати коментар